Soorten Lichtstraten

Als lichtstraat specialist hebben wij een breed assortiment aan verschillende soorten lichtstraten. Op deze pagina staat een beschrijving van de typen lichtstraten die wij aanbieden. Voor gedetailleerde informatie verwijzen wij u door naar de pagina van de specifieke lichtstraat zelf. Onder aan de pagina staan de antwoorden op enkele veelgestelde vragen.

Vlakke lichtstraat

Een vlakke lichtstraat is zoals de naam het al aangeeft ´vlak´ en wordt geplaatst onder een minimale hellingshoek van 5 graden zodat het water kan weglopen. Dit type lichtstraat is leverbaar in elk gewenst formaat en aantal ruiten. Een vlakke lichtstraat is mogelijk in verschillende uitvoeringen zoals vrijstaand, tegen de gevel, veranda of hellend dak.

Zadeldak lichtstraat

Deze lichtstraat kenmerkt zich door twee schuine glazen panelen die naar elkaar toe lopen in de nok. De kopse kanten worden afgewerkt met interieurplaat en meegespoten in dezelfde kleur als de lichtstraat. De zadeldak lichtstraat creëert een grotere leefomgeving door middel van het schuine dak.

Schilddak lichtstraat

Dit type kenmerkt zich door vier glazen zijden die naar elkaar toe lopen in een nok. Doordat deze lichtstraat een nok heeft is de lengte van de lichtstraat geheel aanpasbaar. De schilddak lichtstraat heeft dan ook altijd een rechthoekige vorm.

Lessenaarsdak lichtstraat

Een lessenaar lichtstraat heeft, in tegenstelling tot de vlakke lichtstraat, een vaste hellingshoek van 24 graden. Het bestaat uit één schuin dakvlak van 1 of meerdere ruiten. De andere zijde, evenals de kopse kanten, zijn gemaakt van interieurplaat. Hierdoor is dit type lichtstraat relatief hoog en heeft het een aansprekende moderne uitstraling.

Piramide lichtstraat

Een lichtstraat met minimaal vier even grote driehoekige glazen vlakken die bovenin samenkomen. Doordat het minimaal vier even grote vlakken zijn, is de lichtstraat altijd vierkant en heeft het de naam: piramide lichtstraat. Wil je de lengte zelf bepalen? Dan spreek je van een schilddak.

Lichtstraat met daktoetreding

Naast de bovenstaande type lichtstraten plaatsen wij ook lichtstraten voor een hellend dak of daktoetreding. Een lichtstraat met daktoetreding geeft de voordelen van een lichtstraat en een dakluik samen. De lichtstraat is elektrisch bedienbaar en een hoge uitstap is mogelijk waardoor je niet hoeft te bukken.

Voor elke situatie een passende lichtstraat

Wij denken graag mee met jouw wensen en specifieke situatie. Heb je twijfels over de juiste afmeting van de lichtstraat? Of heb je wensen zoals specifiek soort glas, verdeling van het aantal ruiten of een lichtpunt in jouw lichtstraat? Neem contact op en laat je vrijblijvend informeren door onze lichtstraat experts.

De lichtstraten worden door ons team zelf op maat gemaakt en dus is elk gewenst formaat mogelijk. Enkel de meest gangbare formaten staan op de website.

Het aantal ruiten van een lichtstraat is variabel. Heb je specifieke wensen over het aantal ruiten of wil je juist een frameless look? De mogelijkheden hangen hoofdzakelijk af van de gewenste afmeting en de glassoort van jouw type lichtstraat.

Het type glassoort is zelf te bepalen. Doorgaans hangt het af of je de lichtstraat plaatst in een geïsoleerde of niet geïsoleerde ruimte. Enkel gelaagd glas volstaat voor een veranda. Wil je een hogere isolatiewaarde in bijvoorbeeld een nieuwbouwwoning, dan kan je kiezen voor triple glas. Hierdoor ontstaat een dubbele luchtkamer en dus betere isolatie. 

Mogelijke extra opties voor jouw lichtstraat: openslaand raam, zonwerende beglazing, beloopbaar glas, een lichtpunt, zonwering of extra aflakken van jouw lichtstraat. Wij informeren u graag over deze extra lichtstraat opties

Al onze lichtstraten zijn geproduceerd uit duurzaam Meranti of Mahonie hardhout met duurzaamheidsklasse II. Dit staat gelijk aan een minimale levensduur van 25 jaar. De buitenzijde bestaat uit aluminium profielen, wat resulteert in een onderhoudsarme afwerking.

Waarom een lichtstraat van Winters Lichtstraten

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om te oriënteren voor een lichtstraat en je gaat op zoek naar een passende lichtstraat dan vind je door de bomen het bos niet meer. Als consument kan het verwarrend zijn op welke zaken je moet letten voordat je tot aanschaf over gaat. Natuurlijk is de prijs een belangrijk aspect, daarnaast wegen materiaalsoort, extra opties, advies en service ook mee. Uiteindelijk wil jij die lichtstraat die het beste aansluit bij jouw unieke woonsituatie en waar je jarenlang plezier van hebt. Wanneer je kiest voor een lichtstraat van Winters Lichtstraten dan kies je voor 10 jaar garantie, het beste advies en persoonlijk contact tegen een scherpe prijs. Het beste advies en onze service ervaren? Neem gerust contact op en laat u vrijblijvend adviseren.

Voordelen van lichtstraten

Voordelen van lichtstraten

  • 10 jaar garantie op jouw lichtstraat
  • esthetische aantrekkingskracht: creëren van een open leefruimte
  • optimale natuurlijke lichtinval voor jouw leefcomfort
  • maatwerk lichtstraten uit eigen productie

Veel gestelde vragen over lichtstraten

Binnen alle genoemde type lichtstraten is de vlakke lichtstraat de voordeligste optie binnen ons assortiment. Een vlakke lichtstraat (standaard formaat 2000x1000mm) is verkrijgbaar vanaf €2.164. Doorgaans hangt de definitieve lichtstraat prijs af van formaat, aantal ruiten, glassoort en extra opties. 

De stijl van de overkapping bepaalt welke lichtstraat het mooiste staat. De meest gekozen lichtstraten in een overkapping zijn het zadeldak, de vlakke lichtstraat of de schilddak lichtstraat. Bekijk enkele voorbeelden van door ons geplaatste lichtstraten op een overkapping.  

Een lichtstraat in een uitbouw plaatsen resulteert in veel extra daglicht. De meest gekozen types voor een uitbouw zijn: vlakke lichtstraat, zadeldak lichtstraat en schilddak lichtstraat. In een uitbouw wordt vaak gekozen voor lichtstraten van 3000x1250 tot 4000 x 1700 mm. Deze formaten zijn voor alle type lichtstraten te realiseren. 

Voor optimale veiligheid worden al onze lichtstraten geleverd met veiligheidsglas. De ruit wordt voorzien van dubbele transparante folie waarmee de ruit doorvalveilig is. Het volgende glassoort is geschikt voor onderstaande woonsituaties:   - Enkel gelaagd glas: voor niet geïsoleerde woonomgeving zoals een veranda;   - Hoog rendement dubbel veiligheidsglas: veel toegepast in bestaande bouw;   - Triple hoog rendement veiligheidsglas: dubbele luchtkamer voor optimale isolatiewaarde. Vaak toegepast in nieuwbouw woningen;   - Zonwerende beglazing: beschikbaar voor dubbel en triple beglazing; 

De gemiddelde levensduur van een lichtstraat is 25 jaar. Door het gebruik van kwalitatieve producten (duurzaamheidsklasse II) bieden wij 10 jaar garantie op al onze lichtstraten. Het laten aflakken van jouw lichtstraat verlengt de levensduur. 

Het gehele jaar door ontvang je daglicht via de lichtstraat, de maat van de opening is bepalend in hoeveel licht er binnen en is daarmee belangrijker dan het type lichtstraat. Daarnaast ontvang je ook direct zonlicht, de vlakke lichtstraat heeft de minste schaduwlijnen en laat daarmee het meeste zonlicht door. In de praktijk zien wij dat de meeste klanten de vormgeving van de lichtstraat belangrijker vinden dan de lichtopbrengst, dit zouden wij ook adviseren aangezien het verschil in daglicht gering is.

Hoe groot een lichtstraat moet zijn, hangt af van jouw eigen woonsituatie. Er is dus geen eenduidig antwoord op te geven. Wel kunnen we adviseren, afhankelijk van jouw woonsituatie, welk type lichtstraat en formaat het beste past. Doordat onze lichtstraten uit hout bestaan, zijn wij flexibel in onze maatvoering

Ga nooit op een lichtstraat staan. Al onze lichtstraten zijn standaard gemaakt van gelaagd veiligheidsglas. Echter is het niet de bedoeling om er op te lopen. Wanneer er wensen zijn dat de lichtstraat beloopbaar moet zijn, dan houden we hier vooraf rekening mee in deze specifieke lichtstraten kan (incidenteel) beloopbaar glas geplaatst worden. Normale lichtstraten zijn dus niet beloopbaar. 

Net zoals bij het schoonmaken van je ramen, kan je een lichtstraat behandelen met lauw water en zeep. Let op, maak gebruik van een pH neutraal schoonmaakmiddel. Bijvoorbeeld een allesreiniger zoals Ajax met een pH-waarde van 6.5. Vervolgens kan je het afspoelen met water en drogen met een zeem. Op een uitbouw of veranda houden wij doorgaans 50 cm ruimte rondom de lichtstraat aan zodat je eenvoudig je lichtstraat kan schoonmaken.   

HOGE KWALITEIT EN 10 JAAR GARANTIE

Het frame voor onze lichtstraten wordt gemaakt van duurzaam Meranti hardhout. De buitenkant wordt afgewerkt met een hoogwaardige aluminium constructie.
Door altijd te werken met kwalitatieve producten en mensen geven we 10 jaar garantie op Winters Lichtstraten. En dat voor een hele scherpe prijs.